Dicht is dicht!
De brug staat open, of hij staat dicht. Je hebt iets gedaan, of niet. Zwart of wit, geen grijs. Of zit dat bij jou anders?
Zwart-wit denken
Er zijn tal van mensen die vrij duidelijk zijn in hun opvattingen. Iets is goed of fout. Een beetje goed, of een beetje fout? Dat bestaat niet: een tussenweg is niet mogelijk. Mensen die er deze denkwijze op nahouden, zijn niet altijd even gemakkelijk in de omgang. We zijn in Nederland tenslotte niet allemaal zo zwart-wit aangelegd. Polderen is een typisch Nederlands begrip: we doen allemaal wat water bij de wijn, en komen tot een compromis. We gaan niet voor zwart, en ook niet voor wit. Nee, we komen elkaar in het grijs wel ergens tegen.
Dat is in heel veel gevallen prima. Het maakt de wereld wat vriendelijker, zorgt ervoor dat we elkaars mening respecteren en we door samen te werken vaak tot het beste resultaat komen. Maar soms kan het ook vervelend zijn, als iemand niet helemaal duidelijk is. Als je een collega vraagt of hij of zij het werk al af heeft, dan wil je een helder ‘ja’ of ‘nee’ als antwoord. Iets als ‘ja, ik ben deels klaar’ of ‘ja, ik schiet al lekker op hoor’, daar heb je niet zo veel aan. Je wilt weten of het klaar is, punt.
Open of dicht: een tussenweg is er niet
Ook in andere gevallen wil je simpelweg volledige duidelijkheid. Als je iemand vraagt om de deur dicht te doen, dan wil je dat die ook echt dicht is. Een beetje dicht, dat bestaat niet: dan staat de betreffende deur als je het feitelijk bekijkt gewoon open.
Zo gaat dat ook bij het aanleggen van leidingen, bijvoorbeeld. Je wilt dat deze precies op elkaar passen, en dat de onderlinge afdichtingen ervoor zorgen dat de koppelingen ook echt dicht zijn. Aan ‘een beetje’ dicht heb je weinig, als er ondertussen water of gas uit de leiding weg kan lekken. En dus werken we met o-ringen en andere afdichtingen om de boel écht dicht te krijgen. Zo doen we dat in huis, waar ‘bijna helemaal dicht’ voor vervelende lekkages kan zorgen, maar ook in fabrieken, waar niet goed functionerende eindkappen nog veel grotere gevolgen kunnen hebben. Juist op plekken waar het potentieel gevaar op kan leveren, is het belangrijk dat er zwart-wit gedacht wordt. Een proces verloopt goed of slecht: iets er tussenin, daar heb je niets aan. Een leiding lekt, of niet, een tussenweg bestaat niet. Een beetje lekkage, is tenslotte nog steeds lekkage.