Eigen houten meubels maken

juni 24, 2020 Uit Door admin

Iedereen heeft meubels nodig, vaak worden deze gekocht bij een winkel. Als jij zelf handig bent is het wellicht leuk om jouw eigen meubels te maken. Dit is eenvoudiger dan je denkt en kan op veel verschillende manieren. Hierbij kan je denke aan stoelen,  banken, bedden, tafels, kasten, bedden en meer! Deze meubelen worden vaak gemaakt van hout en stof. Voor het maken van je eigen tafels heb je verschillende materialen nodig. Bij een tafel is dit zowel het frame dat gemaakt wordt van hout als het massieve houten tafelblad. Bij stoelen is het grote gedeelte ook gemaakt van hout. Hiervoor kan je gebruik maken van massief houten panelen. Deze houten panelen kan je eenvoudig op maat laten maken, of je kan ervoor kiezen om een grote geheel af te nemen en deze panelen zelf op maat te maken.

Binnen meubels en buiten meubels

Bij het maken van houten meubelen heb je veel keuze. Naast het design dat je kunt kiezen is  de houtsoort van groot belang. Iedere houtsoort heeft haar eigen uitstraling en past hierdoor beter bij andere doeleindes. Beukenhout is bijvoorbeeld eenvoudig te bewerken, echter  is deze houtsoort niet goed bestemd tegen de weersomstandigheden. Hierdoor is beukenhout minder geschikt voor buiten, dit kan echter door een beschermende coating. Eikenhout is zowel geschikt voor binnen als buiten en kan geleverd worden in eigen panelen. Op basis van jouw eigen wensen en idee├źn kan je een geschikte houtsoort uitzoeken die het beste bij de uitstraling past die jij voor ogen hebt.

Welke houtsoort kun je gebruiken

Hoewel eikenhout steeds minder gebruikt wordt, werd het vroeger voor bijna alles gebruikt. De reden hiervan is dat het hout relatief eenvoudig te bewerken is, maar wel de hardheid is dat het lang mee gaat en een hoge draagkracht heeft. Echter zijn tegenwoordig kersenhout, beukenhout en eikenhout ieder populair voor het gebruik van diverse doeleinde. Welke houtsoort je ook kiest, het is van belang dat de meubels bij elkaar passen. De prijs van de houtsoorten kunnen hier invloed op hebben. Door eikenhout vroeger veel gebruikt is, is het tegenwoordig een stuk schaarser. Dit zorgt ervoor dat de prijs van eikenhout hoger ligt dan vroeger.