Tips bij de aanschaf van een nieuwe televisie

augustus 3, 2021 Uit Door admin

Ga je binnenkort een nieuwe televisie aanschaffen? Er zijn tegenwoordig honderden modellen en talloze merken te vinden. Wanneer je eenmaal een geschikte tv hebt gevonden, dan is het volgende van groot belang: het installeren en de aansluiting ervan. Natuurlijk kan er voor gekozen worden om dit allemaal zelf te doen, maar de ervaring uit de praktijk leert dat men hier vast wel wat hulp bij kan gebruiken van professionals en vakkundige mensen met kennis van de apparatuur. Dit geldt ook voor het installeren van een nieuwe telefoon of computer. Wanneer iemand hier zelf niet uit kan komen, dan is het van groot belang dat hier passende hulp bij kan worden geboden.

Op welke plek komt de tv te hangen?

Ten eerste dien je je af te vragen: waar komt de nieuwe televisie precies te hangen? Misschien zijn er binnen de woonkamer of ander kamer waar de tv komt te staan of hangen meerdere geschikte plekken. Het is dan belangrijk om te testen vanuit welke positie het prettigste naar de tv kan worden gekeken. Ook moet de tv een eindje van de kijker vandaan staan; dit is beter voor de ogen. Er is genoeg te vinden over de meest ideale kijkafstand. Vaak wordt er bij de aanschaf van een televisie een speciale wandsteun mee, maar dit is per fabrikant verschillend, dus houd dit zeker even goed in de gaten. Je kunt ervoor kiezen om de tv op een speciale televisiekast te plaatsen of de televisie kan aan de muur worden bevestigd. Het is maar net waar er behoefte aan is – en ook weer wat het prettigste en fijnste kijkt. Ook moet het passen bij de stijl van de rest van het huis en van de kamer. Niet iedereen denkt hier hetzelfde over.

Het aansluiten van de tv

Als er eenmaal een geschikte plek is gevonden, dan moeten eventuele snoertjes en kabels netjes worden weggewerkt. Ook dit is geen simpele klus, maar het dient met precisie te gebeuren. Daarna is het aansluiten van de tv de volgende stap in het proces. Dit kan door een elektricien in Veenendaal. Het digitaal aansluiten van de televisie heeft (logischerwijze) de voorkeur. Sluit bijvoorbeeld de tv decoder aan te sluiten via een HDMI-kabel. Je zult merken dat dit een stuk eenvoudiger is. Een Blueray speler kan overigens ook worden aangesloten via een HDMI-kabel. Deze kabels hoeven echt niet de hoofdprijs te kosten. De meest simpele kabels werken ook prima. Dit geldt trouwens niet voor audiokabels. Houd zeker ook de beeldkwaliteit in de gaten bij het kiezen van een HDMI-kabel. Wanneer er sprake is van een 4K (ultra) HD scherm dan passen niet iedere soorten HDMI-kabels hierbij.

De persoonlijke instellingen

Wat ook belangrijk is, is het instellen van persoonlijke voorkeuren bij de instellingen van de tv. Hierbij valt te denken aan beeldkwaliteit, het geluid en de resolutie. Bij de meeste (smart) televisies valt dit eenvoudig en binnen een paar tellen aan te passen, geheel naar eigen wens. Per zender kan de kwaliteit echter wel verschillen, dus houd hier rekening mee. Na een paar keer uitproberen heb je vast en zeker de belangrijkste instellingen gehad en kan het televisie kijken en ontspannen pas echt beginnen. Het optimaliseren van de beeldkwaliteit is misschien wel de meest belangrijke instelling. Het kan namelijk een groot verschil maken in de kwaliteit van het beeld bij de zenders die vaak op staan.